ΦΕΚ 2531/2024 – παιδαγωγικά μέτρα και ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα

«Τροποποίηση της υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/21-5-2019 υπουργικής απόφασης «Εγγραφές, μετεγγραφές, φοίτηση και θέματα οργάνωσης της σχολικής ζωής στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης» (Β’ 2005)».

Με την υπό στοιχεία 44879/ΓΔ4/26-04-2024 ΥΑ (ΦΕΚ 2531/Β/29.4.2024) αντικαθίσταται το άρθρο 31 της υπό στοιχεία 79942/ΓΔ4/21-5-2019 Υπουργικής Απόφασης. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην ως άνω απόφαση, το νέο πλαίσιο περί των παιδαγωγικών μέτρων έχει ως εξής:

Εισάγεται η αποβολή από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι (5) μέρες κατά περίπτωση, ενώ μέχρι σήμερα προβλεπόταν αποβολή από τα μαθήματα μιας (1) ή δύο (2) ημερών.
Εισάγεται το μέτρο της ωριαίας απομάκρυνσης, του αποκλεισμού από δράσεις, εκδηλώσεις και δραστηριότητες που διοργανώνει το σχολείο καθώς και της αλλαγής τμήματος.
Καθίσταται πιο ευέλικτη η διαδικασία για την εφαρμογή του μέτρου της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Σε περίπτωση μαγνητοφώνησης, φωτογράφισης ή βιντεοσκόπησης εκπαιδευτικού ή μαθητή επιβάλλεται το μέτρο της αποβολής από τα μαθήματα μέχρι τρεις (3) ή μέχρι πέντε (5) ημέρες, ανάλογα με τη βαρύτητα του περιστατικού. Σε περίπτωση που το περιστατικό αφορά σε ιδιαιτέρως ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, τότε εφαρμόζεται το παιδαγωγικό μέτρο της αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος.
Τέλος, ρυθμίζεται η διαδικασία αποκατάστασης της δαπάνης για φθορά/καταστροφή, ολική ή μερική, που προκαλούν μαθητές σε σχολικά κτίρια, χώρους και παραρτήματα αυτών, καθώς και σε υλικοτεχνική υποδομή και εξοπλισμό εντός αυτών, την όποια είτε αναλαμβάνει να καταβάλλει ο γονέας/κηδεμόνας ή ο ίδιος ο μαθητής, εάν είναι ενήλικος, είτε, σε αντίθετη περίπτωση, αυτή βεβαιώνεται και ακολουθείται η διαδικασία είσπραξής της.
Δείτε το ΦΕΚ 2531_2024

Δελτίο Τύπου για την 1η Ημερίδα Καλών Πρακτικών και Καινοτόμων Διδασκαλιών στα Μαθηματικά

Θεσσαλονίκη, 04/07/2024

 

Με ιδιαίτερη επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 26/6/2024 η 1η Ημερίδα Καλών Πρακτικών και Καινοτόμων Διδασκαλιών στα Μαθηματικά, η οποία έλαβε χώρα στον φιλόξενο χώρο του Μουσικού Σχολείου Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση αυτή αποτέλεσε την κορύφωση του σχολικού έτους, δίνοντας την ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης να μοιραστούν καλές ή/και καινοτόμες πρακτικές που αφορούν στη διδασκαλία των μαθηματικών.

Εκφράζουμε τις θερμές μας ευχαριστίες στην κα Βαρβάρα Τούρα για την ανεκτίμητη συμβολή της στη διοργάνωση και την εξαιρετική της εισήγηση. Επίσης, ευχαριστούμε θερμά το Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης και τη διευθύντριά του  κα. Μαυρίδου Αλεξάνδρα για την άψογη φιλοξενία τους. Για την πραγματοποίηση της ημερίδας, σημαντική ήταν η συμβολή της κυρίας Ζωής Βαζούρα, διευθύντριας ΔΔΕ Ανατολικής Θεσσαλονίκης, με την αμέριστη στήριξη και την αγαστή συνεργασία της.

Οι ομιλητές και οι ομιλήτριες της ημερίδας παρουσίασαν ευφάνταστες ιδέες και καινοτόμες προτάσεις διδασκαλίας, εμπλουτίζοντας με νέα εργαλεία και μεθόδους τις γνώσεις μας στις διδακτικές πρακτικές. Το πρόγραμμα περιλάμβανε τις εξής διακεκριμένες παρουσιάσεις:

 

  • Τερψιάδης Νίκος, Πειραματικό Λύκειο Πανεπιστημίου Μακεδονίας: «Wizzle, ένα μαθηματικό παιχνίδι που σχεδιάζεται και παράγεται από μαθητές
  • Πετροτσάτου Λουκία, Πειραματικό Σχολείο Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης: «Διαθεματική προσέγγιση της Έλλειψης».
  • Σταλίδης Αργύριος, 6ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης: «Πρακτική στη Διδασκαλία των Μαθηματικών με την Εφαρμογή PlayPosit».
  • Σαχίνη Ευαγγελία, 2ο ΓΕΛ Καλαμαριάς: «Εγγραφή τετραγώνου σε τρίγωνο».
  • Καλέσης Βασίλειος, Εκπαιδευτήρια «Ο Απόστολος Παύλος»: «School Science Magazine: Η ιστορία πίσω από τη συγγραφή επιστημονικών άρθρων σε μαθητικό επίπεδο».
  • Κουνή Ρούλα, 12ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: «Οικολογικά μαθηματικά: Διασύνδεση των μαθηματικών με περιβαλλοντικά θέματα».
  • Ζουρνά Άννα, Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης: «Πρόταση διδασκαλίας με διαδραστική οθόνη και διαδικτυακές εφαρμογές των πολυωνυμικών συναρτήσεων 2ου βαθμού».
  • Βαρβάρα Τούρα, Μουσικό Σχολείο Θεσσαλονίκης: «Συμπερίληψη: Καλές πρακτικές για όλους/όλες».
  • Μέμτσας Δημήτρης, 1ο Πρότυπο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης: «Κάνοντας μαθηματικά πάνω σε ένα πίνακα ζωγραφικής: Η τετραγωνική ρίζα του 2».
  • Μιχάλης Σιάλαρος και Αναστασία Δοξανάκη: «Ancient Science Portal: Ψηφιακές δράσεις για την επικοινωνία της αρχαίας επιστήμης» και «Ψηφιακά Στοιχεία: Η ευκλείδεια γεωμετρία στην ψηφιακή εποχή».
  • Γρηγοράκης Ιωάννης, Καρανίκος Δημήτριος, Κουτσουρέλης Αντώνιος, Τσακαλίδης Κωνσταντίνος, Χρυσοχόου Ευαγγελία, 8ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης: «Μαθηματικά στην αυλή του 8ου ΓΕΛ Θεσσαλονίκης στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας Μαθηματικών».
  • Χρυσοχόου Ευαγγελία 14ο Γυμνάσιο Θεσσαλονίκης: «Δύο σχέδια διδασκαλίας στο πνεύμα των ΝΠΣ για την Α Γυμνασίου».
  • Μπόνου Σοφία, 1ο Γυμνάσιο Πυλαίας: «Διαθεματική διδακτική προσέγγιση μεταξύ Μαθηματικών και Αγγλικών, με χρήση ΤΠΕ: ‘Murder by math: Ένα καρτεσιανό έγκλημα!'».
  • Καλαϊτζή Άννα και Πεχλιβανίδου Γεωργία, 3ο Γυμνάσιο Καλαμαριάς: «Apodrasis Solve to Go».
  • Φράγκου Πωλίνα, 1ο ΓΕΛ Πυλαίας: «Ψηφιακά παιχνίδια στην τάξη».
  • Ιορδανίδου Κυριακή και Φαίδρα Ατζέμη, 1οΓυμνάσιο Χαριλάου: «Μικροί Γεωμέτρες εν δράσει» και «Escape Room».
  • Γραμματικοπούλου Αρχοντία και Χριστίνα Μιχαηλίδου, Σύμβουλοι Εκπαίδευσης Μαθηματικών: «Παρουσίαση και απολογισμός των επιμορφωτικών δράσεων του σχολικού έτους 2023-2024. Μελλοντικά σχέδια».

 

Περισσότερες-οι από 125 εκπαιδευτικοί παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον την ημερίδα, παρά τις υψηλές θερμοκρασίες. Είμαστε ευγνώμονες για την παρουσία και τη συμμετοχή τους, καθώς και για τις πολύτιμες παρεμβάσεις και ερωτήσεις τους. Ιδιαίτερες ευχαριστίες απευθύνουμε στους τέως σχολικούς συμβούλους κα Σταφυλίδου Ματούλα και κ. Θωμαϊδη Γιάννη, τον μαθηματικό κ. Μπαρούτη Δημήτριο, και τον σχολικό σύμβουλο κ. Κωνσταντινίδη Αντώνη που έχει και την παιδαγωγική ευθύνη του σχολείου για την παρουσία και την υποστήριξή τους.

Η ημέρα αυτή αποτέλεσε μια ευκαιρία χαράς και ουσιαστικής ανταλλαγής ιδεών. Ευχόμαστε σε όλους και σε όλες ένα καλό και αναζωογονητικό καλοκαίρι. Θα συνεχίσουμε να είμαστε στο πλευρό σας σε ανάλογες εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες και προτάσεις.

 

Με εκτίμηση,

Χριστίνα Μιχαηλίδου και Αρχοντία Γραμματικοπούλου

Σύμβουλοι  Εκπαίδευσης Μαθηματικών

Εγγραφές μαθητών Σχολικού Έτους 2024-2025

Οι εγγραφές των μαθητών/τριών στο Σχολείο μας θα πραγματοποιηθούν το διάστημα από 25-06-2024 έως 28-06-2024 και ώρες 08:30-13:30. Οι κηδεμόνες  θα πρέπει να προσκομίσουν στο σχολείο για την εγγραφή των μαθητών/τριών τα (4) τέσσερα συνημμένα δικαιολογητικά, αφού τα εκτυπώσουν και τα συμπληρώσουν. Τα υπογράφουν αυτοπροσώπως στο σχολείο.

Εναλλακτικά μπορούν να υπογραφούν μέσω GOV ή να φέρουν σφραγίδα γνησίου της υπογραφής από τα ΚΕΠ και να σταλούν στο mail του σχολείου: mail@6gym-thess.thess.sch.gr.

Τα δικαιολογητικά μπορούν να τους χορηγηθούν και στο σχολείο.

ΥΠΕΥΘΥΝΗ_ΔΗΛΩΣΗ

ΑΙΤΗΣΗ_ΕΓΓΡΑΦΗΣ

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ_ΔΕΛΤΙΟ

ΕΝΤΥΠΟ_ΓΟΝΙΚΗΣ_ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ

Σας ενημερώνουμε επίσης ώστε να προγραμματίσετε εγκαίρως ιατρικό ραντεβού, ότι  μέχρι την έναρξη των μαθημάτων το Σεπτέμβριο, θα πρέπει να προσκομίσετε στο σχολείο το Ατομικό δελτίο Υγείας Μαθητή (Α.Δ.Υ.Μ),  [το έντυπο είναι διαθέσιμο ΕΔΩ: ΑΤΟΜΙΚΟ-ΔΕΛΤΙΟ-ΥΓΕΙΑΣ-ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ]

Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας – Επίσκεψη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης

 

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2024 το τμήμα Β1 του Γυμνασίου μας επισκέφτηκε το Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης και παρακολούθησε την έκθεση «Μια Αρχαιολογία της Αναπηρίας». Η έκθεση παραπέμπει ουσιαστικά σε μια εναλλακτική πρόταση προσέγγισης στην προσβασιμότητα της πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο πλαίσιο της έκθεσης πραγματοποιήθηκε θεατρικό εργαστήρι για παιδιά με τίτλο «». Το εργαστήρι ήταν μία εκπαιδευτική διαδικασία όπου παιδιά με και χωρίς αναπηρία μπορούσαν να παίξουν μαζί ειδικά διαμορφωμένα παιχνίδια, με στόχο τη  συνεργασία και τη συνύπαρξη.

Παρακολούθησαν επίσης εργαστήρια ειδικά σχεδιασμένα για άτομα με αναπηρία όρασης, τα οποία παρουσιάστηκαν μόνο στους μαθητές μας από τον υπεύθυνο του Μουσείου.

Υπεύθυνος καθηγητής: Νίκος Καζαντζίδης.

Κλικ προστάτευσέ το

Το σχολείο μας συμμετείχε στο περιφερειακό δίκτυο περιβαλλοντικής εκπαίδευσης «Κλικ προστάτευσέ το»,  υλοποιώντας αντίστοιχο περιβαλλοντικό πρόγραμμα.

Το πρόγραμμα κατάφερε να στρέψει τη ματιά των παιδιών σε ό, τι αξίζει να προστατευθεί στην περιοχή μας, να τα ευαισθητοποιήσει και να τα παροτρύνει στην ανάληψη ενεργού δράσης. Για το σκοπό αυτό, αξιοποιήθηκε το εργαλείο της τέχνης της φωτογραφίας. Τα παιδιά στη δράση αυτή, ως ενεργοί «καλλιτέχνες φωτογράφοι», εξοικειώθηκαν με τη φωτογράφιση και την έκθεση των φωτογραφιών τους.

Συμμετοχή στην έκθεση φωτογραφίας στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο 15-31 Μαΐου 2024: